english
-местоположение- -описание- -продажби- -ниво на строителство- -за компанията- -контакти-
местоположение
  Живописен български град


"Долината на Тетевен е вълшебна, неизмеримо красива!"
Феликс Каниц

Община Тетевен се намира в Ловешка област, на 120 км от София (около 1 час по магистрала Хемус). Населението на общината е около 25 хил. души, а на гр. Тетевен - около 12 хил. души. Територията на общината е разположена в красивата долина на река Вит. Надморската височина варира от 340 до 2100 м, а в гр. Тетевен е 415 м. Обграден с венец от върхове - Трескавец, Острич, Червен, Кон, Хайдушка поляна, Петрахиля, Тетевен е един от най-живописните български градове.

Този район е обитаван от дълбока древност. Измежду първите е тракийското племе серди. Нумизматични находки доказват, че тук е имало и римско селище. Могат да се открият следи и от римски пътища и мостове, стражеви наблюдателници. Най - старото писмено сведение за Тетевен е от 1421 г. В средата на 18 век се е наричал Алтън Тетевен и е било едно от най - изявените селища в района. През 1803г. е опожарен и разграбен от кърджалий, след което много трудно възвръща старата си слава.

Днес на територията на общината функционират предприятия за електродвигатели, текстил, домакински четки, мебели, дърворезбарство, дърводобив, щори, дограма. Тук се произвежда и прочутата тетевенска сливова ракия. Важно място в развитието на общината заема туризмът. Красотата на природата и съхранената историческа памет отдавна очароват туристите. Почивни домове, вили, къщи за гости, хотели посрещат сърдечно посетителите.

Интересни забележителности в Тетевен са: градският исторически музей, църквата "Всях Светих" и параклисът към нея, манастирът "Св. Илия" - построен през ХIV-ти век, картинната галерия в центъра на града, Гложенският м-р "Св. Георги", построен през ХIII в., при управлението на цар Иван Асен II; старинните къщи - Бобевската, Йорговата и Хаджи Ивановата; лобното място на Г. Бенковски в м. Костина - Рибарица и на Сава Младенов в м. Козница - Тетевен.

На 12 км източно от града се намира с.Рибарица, едно от най-дългите български села и известен планински курорт с изградени почивни станции и семейни хотели. Селото е изходен пункт за различни туристически маршрути в Тетевенския Балкан.
Историческият Гложенски манастир се намира над с. Гложене (15км от Тетевен). Основан е през 13 в. от киевският княз Глож след бягството му от южна Русия. Построен е върху отвесни скали.

На 25 км северозападно от града е разположена пещерата Съева дупка. В землището на Тетевен се намират и други природни забележителности: пещерите "Лястовицата", "Моровица", водопадите "Пръскалото" и "Скока", скътани в дивата природа.

Тетевенският Балкан е включен в територията на Национален парк "Централен Балкан". Към него принадлежат природните резервати Боатин, Царичина и Козя стена. Планините в околността са приятна среда за туризъм и отдих - пешеходна разходка, ловуване, събиране на диви плодове, билки и гъби. През зимата тук има много добри условия за ски в областта на хижите Вежен, Бенковски, Васильов и Хайдушка песен. По река Бели Вит и нейните притоци има отлични условия за риболов и за плаж през лятото. Красивите скални образувания край Тетевен предлагат добри условия за алпинизъм.

Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в града, Иван Вазов възкликва: "Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България...Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по- чуден рай".

Тетевен е сред Стоте национални туристически обекта.